Skötselråd

Trappor används dagligen och är därmed också utsatta för hårt slitage. Många jämställer sin trappa med sitt golv. Men om du istället tänker på din inomhustrappa på samma sätt som du skulle tänka på en vacker trämöbel, så har du kommit närmare i hur en trappa bör skötas för att behålla sin skönhet längre. Följ våra skötselråd och vårda din trappa!

Trappor som är lackade eller täckmålade

Lackade trappor, och även täckmålade trappor, har mycket hög tålighet mot både fläckar och repor. De behåller sitt utseende i många år om de sköts och underhålls på rätt sätt.

Städning av trappa

 • Städa din trappa regelbundet. Dammsug och torka med en fuktig trasa. Använd alltid så torra metoder som möjligt för att undvika att fukt tränger in i träet.

 • Svåra fläckar tas bort med hjälp av en trasa fuktad med ljummet vatten. Du kan använda såpa, milda allrengöringsmedel eller diskmedel.

Underhåll av trappa

 • Utsatta ytor, exempelvis gångvägen och handledare, kan behandlas med polish samtidigt som du städar din trappa.

Efter några år kan en trappa behöva målas om, få ett nytt lager lack, eller bättring. Så här gör du det för bästa resultat:

 1. Rengör ytan ordentligt. Använd fuktad trasa med antingen såpa, ett milt rengöringsmedel eller diskmedel.

 2. Låt torka, eller torka torrt för hand.

 3. Slipa ytan lätt med ett finkornigt sandpapper. Kornstorlek 180 – 240 är lämpligt.

 4. Avlägsna allt slipdamm noggrant.

 5. Måla eller lacka din trappa inom ett dygn. Du kan använda de allra flesta vattenbaserade lacker och färger. Exempel: halvmatt syntetisk färg, halvmatt parkettlack. Följ instruktionerna på burken.

OBS! Är du minsta osäker så prova först på en yta som är dold eller på en liten yta. Kontrollera att vidhäftning skett genom att skrapa lätt med en kniv. Har du frågor om underhåll av din trappa, kontakta oss gärna. Vi svarar alltid på frågor!

DSC09879.jpg
DSC09949.jpg

Trappor som är oljade​

Oljade trappor har en något högre känslighet för slitage och bör därför både städas och underhållas mer regelbundet. Om du sköter din oljade trappa på rätt sätt kommer den att behålla sin skönhet i många år.

Städning av trappa

 • Städa din trappa regelbundet. Dammsug och torka med en lätt fuktad trasa. Använd alltid så torra metoder som möjligt för att undvika att fukt tränger in i träet.

 • Svåra fläckar tas bort med hjälp av en trasa fuktad med ljummet vatten. Du kan använda milda rengöringsmedel med Ph-värde runt 7, eller såpa. Använd aldrig alkaliska medel! Ammoniak och andra alkaliska medel kan skada ytan!

Underhåll av trappa

 • Utsatta ytor, exempelvis gångvägen och handledare, kan oljebonas 2–3 gånger årligen. Putsa ytan lätt med finkornigt sandpapper. Kornstorlek 400. Lägg på kall olja och torka helt torrt efter cirka 2 till 5 minuter. Använd gärna en pensel med naturborst, eller trassel. Tänk på att ej gå på de behandlade ytorna det närmsta dygnet efter applicering.

 • En oljad trappa blir alltid blankare där slitaget är som störst. Efter två till tre behandlingar kommer du att få en jämn och fin yta som också är slitstark.

Du kan få fläckar som inte går att tvätta bort, eller repor i din trappa. För att åtgärda detta kan du göra följande:

 • Grovrengöring med såpa och en svamp av kökstyp. Använd den grova sidan. Skölj rent och torka av efteråt.

 • Slipa med lackslippapper. Kornstorlek 320 – 400.

Efter en grovrengöring, eller en slipning, kan man få ytor som är mattare än övriga trappan. Dessa kan du får bort genom att oljebona.

 

Följ instruktionerna vi gett ovan, under ”Underhåll av trappa” för bästa resultat. Har du frågor gällande oljade inomhustrappor kan du alltid kontakta oss, vi svarar gärna på frågor.